GLEDEN ER Å VÆRE TIL NYTTE!

Kynningsrud har betytt mycket för mig

Han är landslagstränare för det norska herrlandslaget i handboll, och är faktiskt långt inne i VM-bubblan. Men Jonas Wille tar sig tid när Kynningsrud ringer strax innan startskottet för ett världsmästerskap där både Norge, Sverige och Danmark har en dröm om att nå toppen.

Jonas är lugn, stadig och närvarande i samtalet. Det finns få tecken på stress och tryck över telefonlinjen.
– Jag är medveten om att det är press, men jag tycker att jag är bra på att inte känna av det. Jag lyckas bry mig mer om vad som händer i vardagen, gör det jag måste istället för att tänka på konsekvenser. Det är drivkraften i en god utveckling. När det är VM följer extra folk med, det är en höjdpunkt för många, men här och nu är jag lugn även om det kan ändras, säger han nyktert.

Lång karriär

Jonas har varit professionell tränare i Norge, Sverige och Danmark. Det började när han var 26 år.
– Jag var tränare för damerna i elitserien innan jag flyttade tillbaka till Halden. Vi etablerade ett nytt projekt i Tistedal innan vi blev Haldens topphandboll. Redan då hade vi mycket att göra med Kynningsrud, men det var i mindre skala tills de fick reda på att det var ett projekt värt att satsa på. Det var fantastiskt att vara med, mötte en lokalpatriotism i botten.

Bra match

Han snålade inte med sina uttalanden om vad företaget har betytt även för honom personligen.
– Indirekt har Kynningsrud hjälpt mig att komma dit jag är idag. Att Kynningsrud blev mer och mer engagerad i topphandbollens utveckling var i alla fall avgörande för resultatet den period jag var där. Kynningsrud är värderingsbaserat, min ledarstil är också förankrad i värderingar och principer. Att ha bra attityder i botten är väldigt viktigt. För min del tycker jag att för att nå något med en grupp eller ett team så måste man ha förväntningar på hur man ska vara och agera mot varandra. Man måste stå tillsammans för att nå ett resultat. En moral som styr riktningen för vad man gör. Kynningsrud var därför en bra match där. Jag har haft en nära dialog med Torkil Kynningsrud i alla år och Harald Kynningsrud har också varit viktig, säger han.

Tur eller otur?

Han uppehåller sig inte så mycket vid framgångarna han har haft personligen, men han medger att VM är stort.

Jonas Wille, tränare för herrlandslaget i handboll, är aktuell med VM.

– Det är stort, och det är en ära att få den roll jag har fått. Men när jag väl är i den rollen fokuserar jag på arbetsuppgifterna och inte på hur stor den är. Nu har vi jobbat mot ett stort mål i flera månader, och nu kommer klimaxet. Spänningen är stor inför vad som faktiskt kommer att hända. Flyger vi, eller har vi otur?

Vem är bäst?

De börjar på fredag. Detsamma gäller Sverige och Danmark. Jonas har varit tränare på elitnivå i alla tre länderna och känner alla lag väl.
– Danmark har stor bredd på toppnivå, men samtidigt vann Sverige mästerskapet förra året. Vi norrmän är lite outsiders och har inte lika stor breddgrad, men när man är en outsider kan man också gå hela vägen. Så jämnt är det på herrsidan.

Levereras

Vi har behållit landslagstränaren tillräckligt länge och tackar för tiden, men Jonas Wille har mer på hjärtat.
– Jag vill gärna säga att jag tycker det är väldigt skönt att jag alltid får ett meddelande från Torkil Kynningsrud efter en match. Oavsett om vi har förlorat eller vunnit. Han är fortfarande uppmärksam, och det betyder mycket för mig.

Låt oss hålla med, den norske landslagstränaren är en riktigt trevlig kille.

Lycka till: Sverige, Norge och Danmark!