GLEDEN ER Å VÆRE TIL NYTTE!

Fra kropp til kran

Ung kvinnelig kranfører med mørkt langt hår sitter i førerhuset på en mobilkran

32 år gamle Vibeke ofret beauty-bransjen til fordel for vernestøvler og byggeplasser. Å gå fra et typisk kvinneyrke til en så mannsdominert bransje som bygg- og anlegg, må kunne sies å være et uortodoks valg. Men Vibeke Andersen har ikke angret et sekund.

Hun er utdannet hud- og kroppsterapeut og har fagbrev som frisør, men etter mange fantastiske år i skjønnhetsbransjen, sa kroppen plutselig stopp. Hun bestemte seg for å gjøre en helomvending i yrkeslivet, og etter grundig research falt valget til slutt på kranfører.
– Det å jobbe i et yrke hvor det er så mange menn er veldig uvant, men for meg så har det faktisk vært veldig forfriskende. Folk snakker rett fra levra og det er mye humor og “litt-på-kanten-prat”, men jeg opplever at det er en god takhøyde. Det er ingen som forventer at jeg skal være annerledes bare fordi jeg som kvinne jobber i en «mannejobb», skryter hun.

Skiller seg ut

Likevel er det ikke tvil om at hun skiller seg ut, der hun sitter med sitt lange hår og velstelte ytre i krana.
– Jeg finnes ikke maskulin og jeg elsker å pynte meg, krølle håret, og sminke meg. Hvis du ser meg ustelt, så er formen ganske dårlig for å si det sånn, smiler hun.
– Det betyr ikke at jeg er redd for å legge meg ned og grave i jorda eller åle meg under krana for å grave ut gammelt smørefett med fingrene. Jeg bare passer på å snurre bort håret først, sier hun og ler.

Vibeke var med på å løfte båten til Harald Kynningsrud da den hadde forlist i vinterkulda.

Hvorfor valgte du å bli kranfører?

– Jeg liker å ta i et tak, som vi sier på godt norsk! Det å finne seg en jobb hvor jeg kan være litt ute var viktig for meg. Da jeg fant ut at jeg måtte finne på noe annet å jobbe med, la jeg ut et innlegg på en kvinne-gruppe på Facebook og spurte hva de jobbet med. Jeg trengte litt inspirasjon. Da var det ei som sendte meg en melding på innboks om at hun jobbet i bygg- og anlegg og stortrivdes! forteller Vibeke.

Overrasket mange med karrierevalget

Det skulle ikke mer til. Vibeke tok kontakt med en skole som holdt maskinførerkurs.
Nå har hun lastebilsertifikat, tårnkrankurs og mobilkrankurs. Mange ble overrasket, ikke minst samboeren.
– Han har hatt sine tvil, for han synes ikke jeg er noe flink til å kjøre bil! Men etter at jeg laget en TikTok-konto og viste frem litt av det jeg gjør hver dag, så har jeg bare fått positive tilbakemeldinger.
Det er ingen enkel oppgave å gjøre en helomvending i livet, men Vibeke fant motivasjon og styrke.
– Jeg sa til meg selv at «dette her skal jeg klare, og dette her skal jeg gjøre”. Det er utrolig hvor langt man kommer med å være sta og litt trassig, skal jeg si deg.

Skyhøy kompetanse i Nordic Crane

Vibeke begynte i Nordic Crane i desember og føler at hun har blitt veldig godt mottatt av kollegaene på Valle.
– Jeg er storfornøyd med valget, og jeg er så takknemlig for at jeg fikk muligheten til å jobbe for det beste firmaet i Norge, sier hun.
– Det er skyhøy kompetanse og masse erfaring i Nordic Cane. Det kan jeg lære mye av. Jeg gleder meg til å dra på jobb hver eneste dag, sier hun.
Hun visste ingenting om byggebransjen da hun startet.
– ALT er jo nytt for meg. Jeg visste ikke hva hulldekker var, ikke visste jeg hva Ad-blue var, og her om dagen sa de at de skulle løfte elementer med sugekopp. Jeg ante ikke hva det var, men jeg vil lære. Jeg er ikke like sterk som gutta, jeg er kanskje mer forsiktig og litt engstelig til tider, men jeg føler jeg passer inn i dette yrket likevel! Jeg tenker at mange jenter passer inn! De må bare tørre og prøve. Det er skikkelig gøy! Jeg elsker å kjøre kran, være på anleggsplassen. Jeg gleder meg til å være med på å bygge opp Norge. For det er jo det man gjør som kranfører! Og det er ganske kult! avslutter Vibeke med stor entusiasme.

Vibeke er en kløpper på Tiktok, og har en egen kanal hvor hun tar oss med inn i kranførerens verden. Sjekk ut MOBILKRANDAMA på Tiktok og følg gjerne kanalens hennes!

@mobilkrandama

♬ Old Town Road(DJ版) – 王雨笙