Hos Nordic Crane jobber vi for en grønnere fremtid. I fjor sommer var vi involvert i bygging og montering av Sveriges første vindturbin bygget i tre. Dette banebrytende prosjektet ble utført med vår 250 tonns helelektriske beltekran.
Når du bygger vindturbiner og bruker tre som materiale i stedet for stål, kan utslippene av karbondioksid reduseres med 90 %. Tårn bygget av tre binder karbondioksid.
Verdens første helelektriske beltekran
Det som virkelig er fremtredende med dette prosjektet er ikke bare at vindturbinen er laget av tre, men også den modulære monteringsmetoden. Nordic Crane bidro med alt fra kraner til design av løftepunkter og løfteutstyr, samt utvikling av arbeidsmetoder. Kranen som ble brukt i dette prosjektet var en Liebherr LR 1250 Unplugged, som var verdens første elektriske beltekran da vi kjøpte den i 2021. Den er 100% elektrisk og kan løfte opptil 250 tonn.
– Det som også var spennende og litt annerledes med dette prosjektet var at Nordic Crane var med helt fra starten, sier Peder Åsén, prosjektleder i Nordic Crane.
Innovative løsninger
Det 105 meter høye tretårnet står nå som en av verdens høyeste trekonstruksjoner.
– Drift av store tårnmoduler i tre krever nytenkning for å møte de nye utfordringene som oppstår i grenselandet mellom stål og tre, forklarer Peder.
Prosessen med å håndtere modulene omfatter alt fra bearbeiding og belegning til transport, og videre til montering og til slutt bygging av tårnet.
Involvert fra første stund
Dette krever et sømløst arbeid med etablerte løftemetoder for de utfordringer som festing i tre-lameller innebærer. Selve tretårnet består av syv seksjoner som hver er 14 meter, som igjen består av 28 moduler som veier 12 tonn hver.
– Vi ble konsultert om løfteteknologi og har siden 2022 deltatt på ukentlige møter hvor vi har bidratt med ideer og tanker om ulike løftemetoder for transport, logistikkledelse og oppføring/stabling av tårnseksjoner. Vi var også involvert i utformingen av løfteutstyret til modulene sammen med vår ingeniøravdeling, fortsetter han.
Fakta om prosjektet:
Kraner: Liebherr LR Unplugged (250t), Demag CC2500 (500t)
Kranfører: Elmer Kildal (og innleid)
Kunde: Modvion
Prosjektleder: Peder Åsén
Prosjektets varighet: Uke 15 til uke 43
Sted: Arbeidet ble utført utenfor Skara
Fakta om vindturbiner i tre:
• Tretårn binder karbondioksid (som ellers ville ha blitt returnert til atmosfæren via forbrenning eller fordervelse)
• Sammenlignet med ståltårn, brukes mindre energi i produksjonsprosessen.
• Når vindturbinens levetid er over, brukes treverket blant annet til bjelker i høyhus.
• Modulære tårn er enklere å transportere og muliggjør høye konstruksjoner på utilgjengelige steder til en lavere kostnad.
• Turbintårn i limtre er sterkere per vektenhet enn stål.
Tekst: Eva Lindberg
Kontaktperson for prosjektet
Peder Åsén
Projektledare Nordic Crane Heavy Lift
+46 706 656 129
peder.asen@nordiccrane.com