Gleden er å være til nytte!

Portrettet: En lekeplass for voksne 

Mari Krøke på prosjekt for avdeling Nordic Crane Heavy Lift i Karlstad

Hun vekker oppsikt der hun går selvsikkert rundt og prater med kolleger på det store industriområdet til Aker i Verdal. Hun er vennlig og autoritær. Det er ingen tvil om at denne dama får respekt på byggeplassen.  

Mari Krøke er bare 28 år, men har allerede over syv år i Heavy Lift-bransjen. Hun skiller seg ut med sitt lange, brune hår, men det er noe annet vi fester oss ved. Hun er naturlig autoritær på en lett og vennlig måte. Hun er tydelig og profesjonell, men med glimt i øyet, og arbeidskameratene ser ut til å ha stor respekt for sin prosjektleder. Men hvordan havner en ung kvinne i denne bransjen? 

Droppa ut av studiene 

– Det startet med nettverk og bekjentskaper. Etter at jeg var ferdig med idrettslinja på videregående, dro jeg til England og spilte fotball og var aupair. Da jeg kom hjem begynte jeg på Økonomi og administrasjon på BI, men etter to år fikk jeg tilbud om å begynne som trainee hos ALE, som driver med Heavy lift på verdensbasis med kontor i Hixon. Jeg var lei studiet, og ville gjerne tilbake til England, forteller hun. 

– Hvordan var det? 

– Jeg lovte familien at jeg skulle tilbake på skolebenken, men jeg startet karrieren min i England. Etter ett år ble jeg overført til Norge. Planen var å studere ved siden av, men jeg har heller valgt å ta ett og ett fag av gangen. Nå er jeg snart ferdig.  

Ekstremt dyktig 

Da hun begynte i ALE Norge i 2018 traff hun blant annet Simon Aurdal, som ikke bare har blitt en kollega, men også en god venn. Han sitter sammen med henne i brakka, og kommenterer fra sidelinjen.

– Mari er ekstremt dyktig i det hun holder på med. Arbeidskapasiteten er større enn hos noen andre jeg kjenner. Det er utrolig hva hun får til.  

– Skryter du av meg nå? 

– Ja, det er ikke alle jeg skryter av, Mari, men du skal vite at folk setter enormt pris på det du gjør, sier han. 

God stemning på Aker Solutions i Verdal. Simon Aurdal (t.v.) og Karl Anton Langli (kranfører «The Little Red») setter stor pris på Mari.

– Det er jo folkene her som gjør at det er verdt å jobbe til langt på kvelden, i helgene, og å trå til når du egentlig er litt sliten. Det er folkene som gjør at man vil gi den ekstra innsatsen, sier hun. 

De har et veldig godt miljø på arbeidsplassen. Spesielt Mari og Simon som jobber tett sammen. Oppgavene fordeles på en måte som passer dem og samarbeidet er upåklagelig. 

– Jeg har ansvaret for alle prosjektene, ordner all logistikk, setter sammen team. Planlegger alt fra A til Å på et prosjekt. Jeg bestiller og sørger for at ting er på stell, så gutta kan møte opp og gjøre jobben sin. Jeg har på en måte den direkte kontakten med gutta når de er på prosjekt. Simon er nærmeste lederen deres og har alt med lønn, HR og det administrative. Men det er litt flytende stillinger. Vi utfyller hverandre der det trengs, forklarer Mari. 

The little red. 800 tonns mobilkran.

The little red 

De er 25 medarbeidere i avdeling Nordic Crane Heavy Lift, og fire-fem kraner og to store er inne på området. Inkluderer man midlertidige ansatte og innleide, er de 43. Prosjektet for Aker Solutions i Verdal startet 1. september i år. Mari er faktisk ikke den eneste dama på laget. En annen rakrygget, rødkledd dame er særdeles sentral. Ved prosjektstart sto «the little red» løfteklar. 

–  «The little red». Det er det jeg kaller henne, 800-tonneren, den største beltekrana vi har. Jeg har gitt alle kranene navn. “Pick & Mix” og “The green lady” er to andre, forteller hun. 

Mari og Simon er enige om at det er en spennende bransje. Ingen dager er like, og ingen løft er like. 

– For de som er kraninteresserte, er det noe nytt hver gang. Her er det mange ildsjeler som brenner for faget sitt. Det er fantastisk mye engasjement her, sier de. 

– Dere har Pride-flagg på veggen her i brakka. Det er viktig med mangfold og likeverd? 

– Åååå, ja vi har hatt mange Pride-artikler her. Vi er et ungt team med gode verdier. Vi har vokst opp med dette. Det er normalt for oss. Man skal ha det trygt i Nordic Crane uansett hvem man er, vi legger ikke føringer for privatlivet til folk, sier de samstemte.  

På prosjekt for avdeling Heavy Lift i Karlstad i Sverige.

Helt rå

Og enten hun tenker på det eller ei, er Mari selv med på å skape mangfold på arbeidsplassen. Hun er eneste kvinne blant gutta, og hun er verdsatt. 

– Mari er dyktig til å se det store bildet, hun har evne til å se både folk og situasjoner. Hun er bindeleddet vi trenger, hun er helt rå, sier Simon.  

– Det er hyggelig å høre. Vi er flinke til å skryte av hverandre. Vi kan smelle litt i dørene, men det er stor takhøyde her. Vi er venner, vi har det gøy. Jobben blir som en hobby, som en lekeplass for voksne. Bygging, trailere og radiostyrte biler, smiler Mari. 

Vi er ikke i tvil om at de mener det. 

– Jeg kommer ikke til å studere noe mer. Det er her jeg vil være. Jeg har funnet drømmerollen, sier Mari.  

Så tar hun på seg verneutstyr, går ut på plassen og tar en prat med gutta ute før hun klatrer vant opp på “The little red” mens det summer av god stemning blant kollegene på bakkeplan. 

Tekst: Eva Kynningsrud 
Foto: Ann-Christin Folmer / Contentmedia
Film: Eva Kynningsrud