GLEDEN ER Å VÆRE TIL NYTTE!

Plass for nye vennskap i byplanleggingen

Kan nye boformer styrke samhørighet og redusere ufrivillig ensomhet? Lederen i Kynningsrud Bostäder, Olof Olausson, tror det er mulig. Hvis boligene bygges på riktig måte.

– Mitt inntrykk er at betydningen av møteplasser altfor ofte overses både i byplanlegging og boligutvikling. Her kan vi som samfunnsbyggere virkelig gjøre en forskjell i menneskers liv. Dette er noe jeg ser med optimisme på i boligutviklingen som pågår akkurat nå i Forsåker i Mølndal, sier Olof Olausson.

Bærekraftig byutvikling

Forsåker i Mölndal er et av Sveriges mest spennende byutviklingsprosjekt. Her skal til sammen 3000 nye boliger og 4000 arbeidsplasser skapes i et historisk miljø.
– Når en bydel skal utvikles fra grunnen av, er helhetsperspektivet avgjørende. Det handler om å skape en god balanse mellom boliger, arbeidsplasser, rekreasjonsområder og service, forklarer Olof.
– Jeg mener at svenske byplanleggere av og til har undervurdert betydningen av møteplasser som fremmer fellesskap og inkludering. I Sverige lever vi i stor grad individualisert, noe som har ført til at mange mennesker opplever ufrivillig ensomhet, sier han.

Forskning viser at mangel på menneskelig fellesskap kan føre til både fysisk og psykisk uhelse.
– Her ser jeg muligheter for oss boligutviklere å gjøre en forskjell i menneskers liv, forklarer han.

Livskvalitet i sentrum

I utviklingen av Forsåker er det utarbeidet et ambisiøst bærekraftsprogram i samarbeid med Mölndals kommune. Alle aktører skal bidra med et grunnleggende nivå på alle områder og samtidig jobbe mer inngående med to spesifikke satsingsmål.
– Vi i Kynningsrud Bostäder vil legge særlig vekt på målet «Livskvalitet for alle», slik at alle grupper føler seg trygge, og at det finnes mange steder som fremmer både fysisk og mental helse, og ikke minst sosialt fellesskap, sier Olof.

Møteplasser bør verdsettes høyere

Konkrete tiltak innebærer utviklingen av et nytt bokonsept med spesiell fokus på første etasje. Her tilbys både sosiale aktiviteter og muligheter for avslapning. Det vil være en lounge, kafé, «verksted» (for matlaging, dyrking, hobbyaktiviteter osv.), arbeidsplasser, møterom og overnattingsrom.
– Vi vurderer også muligheten for å tilby tjenester som massasje, naprapat, fotpleie osv., som både beboere og eksterne kunder kan benytte seg av, forteller han.

Ambisjonen er å skape en innbydende atmosfære som bidrar til nye vennskap, livskvalitet og fellesskap. Lokalene vil være bemannet, og personen på stedet blir en viktig ressurs for å skape trivsel og arrangere aktiviteter.
– Vi håper og tror også at beboerne raskt vil finne naboer med lignende interesser, sier Olof med et smil.

Bestilleren er nøkkelen til endring

– Kommunens og aktørenes tydelige og ambisiøse bærekraftsmål gir meg store forhåpninger om å kunne skape et trygt, åpent og inkluderende byområde. Jeg håper flere følger Forsåkers eksempel og legger større vekt på mellommenneskelige møter og møteplasser i byplanleggingen. Dette er etter min mening en investering i bedre livskvalitet og på sikt også i bedre folkehelse, avslutter Olof Olausson.

Olof Olausson, DL Kynningsrud Bostäder